Van concept tot recept

Van laboratoriumschaal tot massaproductie

In de wereld van materiaalkunde onderscheiden polymeren zich door hun veelzijdigheid en aanpasbaarheid. We zijn in staat om polymeren te modificeren maar ook volledig te transformeren. Van karakterisering tot verbetering specialiseren we ons in het ontwikkelen van recepten die voldoen aan specifieke eisen, van kleur tot mechanische eigenschappen. Onze aanpak integreert innovatie, duurzaamheid en functionaliteit om materialen te leveren die de verwachtingen overtreffen. In deze blog zullen we ons proces uitdiepen en laten zien hoe we virgin materialen combineren met recyclaten en/of biopolymeren om duurzame, hoogwaardige materialen te ontwikkelen die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften.

Materiaal keuze

Het kiezen van de juiste polymeer voor het product is vaak een minutieus onderzoek. Dit bepaalt of het product voldoet aan de gestelde eisen zoals UV, temperatuurbestendigheid, chemische weerstand, elektrische geleidbaarheid, duurzaamheid en esthetiek. Het kiezen van het juiste materiaal is het fundament van het uiteindelijke product.

Als adviserende partij gaan wij echter verder dan enkel het raadplegen van deze technische specificaties. Wij begrijpen dat de keuze van het materiaal niet alleen afhangt van de eigenschappen op papier maar ook van andere factoren zoals kostenefficiëntie en de mate waarin het materiaal geschikt is voor het beoogde product en de maakbaarheid daarvan. Daarom bieden wij expertise en begeleiding bij het maken van deze cruciale beslissingen.

Wanneer het materiaal niet voldoet aan het beoogde doel zoals bijvoorbeeld op basis van beschikbare data kunnen wij het materiaal modificeren tot een gewenste samenstelling.

“Receptontwikkeling; analyseren, karakteriseren en modificeren”

Karakteriseren & analyseren 

Voordat enige modificatie of verbetering plaatsvindt is een grondig begrip van het polymeermateriaal essentieel. Naast de beschikbare data maakt ons team gebruik van geavanceerde karakteriseringstechnieken om de eigenschappen en structuur van het basismateriaal te analyseren. Dit omvat het beoordelen van factoren zoals moleculair gewicht, kristalliniteit, thermische stabiliteit en reologisch gedrag. Door deze kenmerken uitgebreid te analyseren krijgen we inzicht in de sterke en zwakke punten van het materiaal, als basis voor gerichte verbeteringen.

Receptontwikkeling

Gewapend met een grondig begrip van de eigenschappen van het polymeer gaan onze experts over tot de fase van receptontwikkeling. Dit omvat het formuleren van precieze combinaties van het basismateriaal, additieven en pigmenten om de gewenste resultaten te behalen. Of het nu gaat om het verbeteren van treksterkte, het optimaliseren van flexibiliteit of het verbeteren van chemische bestendigheid, we stemmen onze recepten af op de specifieke eisen. Onze aanpak benadrukt de compatibiliteit en synergie tussen verschillende materialen, waardoor een naadloze integratie ontstaat die de algehele prestaties verbetert. We voegen additieven toe zoals versterkende vulstoffen, weekmakers en stabilisatoren om de prestaties en duurzaamheid verder te verbeteren.

Duurzaamheid & innovatie

Duurzaamheid is inherent aan alles wat we doen. We erkennen het belang van het verminderen van negatieve milieueffecten en tegelijkertijd het leveren van toonaangevende oplossingen. Door recyclaten en biopolymeren in onze formuleringen op te nemen minimaliseren we afval en grondstoffenverbruik, wat uiteraard bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Bovendien drijft onze innovatiedrang ons om voortdurend de grenzen van het mogelijke te verleggen. Hierdoor blijven onze materialen voor lopen op het gebied van technologie en prestaties.