Color Masterbatches

Het inkleuren van de geschikte polymeer

Als productontwikkelaar is de keuze voor de juiste kleur van uw product vaak net zo belangrijk als de functionele eigenschappen ervan. Color masterbatches bieden een scala aan mogelijkheden om uw producten te voorzien van levendige, consistente kleuren en voldoen aan regelgeving en kosten. In deze blog bespreken we de cruciale aspecten van het inkleuren van polymeren, van materiaalprestaties tot color matching, en van color sampling tot nauwkeurige kleurmeting en documentatie.

1. Materiaalprestatie in combinatie met kleurhaalbaarheid

De materiaalprestatie van polymeren gaat hand in hand met de kleurhaalbaarheid. De esthetische eisen spelen een cruciale rol bij productdesign. Verschillende pigmenten kunnen invloed hebben op de kleurhaalbaarheid in combinatie met de toepasbaarheid. Anorganische pigmenten, bieden uitstekende thermische resistentie en UV-bestendigheid. Pigmenten worden geselecteerd op kosten die tevens ook bepalend kunnen zijn voor kleur- en dekkingskracht. Het is essentieel om een balans te vinden tussen de gewenste kleur en de prestatie-eisen van het eindproduct, rekening houdend met de kosten en milieueffecten van de gekozen pigmenten. Door zorgvuldig te kiezen tussen verschillende pigmenten, kunnen ontwerpers zowel de esthetische als functionele eisen van hun producten waarborgen.

“Het is essentieel om een balans te vinden tussen de gewenste kleur en de prestatie-eisen van het eindproduct.”

2. Inkleuren van polymeren & color matching

Het inkleuren van polymeren vereist nauwkeurige color matching. We stemmen kleur af op de bekende kleursystemen zoals PMS, RAL, NCS of een bestaand sample. Dit proces begint met het selecteren van de juiste pigmenten. Vervolgens worden de pigmenten en eventuele additieven vermengd tot een recept wat op lab schaal wordt ontwikkeld. We adviseren in compatibiliteit van de materialen om te kunnen voldoen aan de hoogst haalbare prestaties die tevens voldoen aan de wet en regelgeving.  Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en expertise, kunnen we ervoor zorgen dat de kleuren uiterst nauwkeurig worden nagesteld.

3. Kleuren meten, testen en acuraatheid

Nauwkeurigheid in kleur is van het grootste belang, en daarom is het testen en meten van kleuren met behulp van een spectrofotometer een onmisbaar onderdeel van het proces. Een spectrofotometer meet de hoeveelheid licht die door het materiaal wordt gereflecteerd over het zichtbare spectrum. Naast een spectrofotometer controleren we altijd optisch met de gewenste lichtbron, doorgaans daglicht (D-65).  Deze metingen zorgen ervoor dat de kleuren exact overeenkomen met de specificaties, wat essentieel is voor productconsistentie.

4. Color sampling

Voordat een volledige productie wordt gestart, spuitgieten wij kleur samples. Deze samples helpen om de haalbaarheid en esthetiek van de gekozen kleur te beoordelen. Het is een cruciale stap in het ontwikkelingsproces omdat het de kans biedt om eventuele aanpassingen te maken voordat grootschalige productie plaatsvindt. Zo kunt u met zekerheid de perfecte kleurtoon kiezen voor uw product.

5. Documentatie & traceability 

Het bijhouden van een gedetailleerde documentatie van kleurformuleringen en productiepartijen is cruciaal voor traceerbaarheid en kwaliteitscontrole. Door elke batch nauwkeurig te documenteren, kunnen eventuele kleurafwijkingen snel worden geïdentificeerd en gecorrigeerd. Deze traceerbaarheid helpt niet alleen bij kwaliteitsbeheer, maar biedt ook waardevolle inzichten voor toekomstige productontwikkelingen en kleurkeuzes.

Conclusie

Onze combi en color masterbatches bieden ongekende mogelijkheden voor het inkleuren van polymeren, met een focus op zowel esthetische als functionele prestaties. Door aandacht te besteden aan materiaalprestatie, nauwkeurige color matching en het documenteren daarvan, is color matching een custom made proces, waarin de productontwikkelaar wordt meegenomen. Dit proces waarborgt niet alleen esthetiek maar ook de consistentie en kwaliteit van elk geproduceerde batch.